Skip to content

11 woorden die je zeker kent als je in Kaaiendonk carnaval viert!

Nog een paar dagen… en dan mag je weer los! Je kleurrijkste outfit uit de mottenbollen. De blaaskappellekes paraat, dansmariekes klaar, alle wagens voor de optocht een laatste likje verf: Carnaval in Kaaiendonk 2023 | We ‘ebbe ut wir te pakke! Met een nieuwe prins, een nieuwe nar, maar vol oude vertrouwde leut!

In de herhaling, want ook wij hebben ut gewoon wir te pakken: 11 woorden, die je zeker kent als je carnaval in Kaaiendonk viert. Natuurlijk zijn er nog veel en veel meer, maar deze zijn toch wel erg handig en belangrijk (en nee, ze staan zeker niet op volgorde van belangrijkheid). Welke woorden mis jij nog?

1. Kaaiendonk met al zijn Smulnarren en Smulnarinnekes, Snotnarren en Snotnarinnekes en ander goed volk…

Het mooie Oosterhout wordt met carnaval natuurlijk omgedoopt tot Kaaiendonk! Wist jij dat ‘kaai’ niet alleen ‘kei’ maar ook wel ‘zot’ of ‘nar’ betekent? En ‘donk’ is een ‘hoge droge plek in het moeras’… onze nar zal toch niet droog staan met carnaval?

De benaming Smulnarren en Smulnarinnekes slaat vanzelfsprekend op de oude Oosterhoutse uitdrukking: ‘Eerst eten!’, dus alle carnavallende Kaaiendonkers dragen met carnaval deze mooie naam.

En als je het goed doet, beginnen deze dagen officieel uiteraard met Carnavalsviering in de St. Jan! Dit jaar wordt daar ook de Grootste Kaai bekendgemaakt!

2. Ontzettende Hoogheid Prins Mienus van Kaaiendonk met heel zijn groot, klein en kindergevolg

Prins Mienus XV– een heel nieuwe prins! – is de Grootvorst en het middelpunt van het carnavalsgebeuren in Kaaiendonk. Alle vertrouwen erin dat ook hij dagenlang bourgondisch feest viert, met een bulderende lach! Dat doet ie niet alleen maar met zijn Adjudant, Veldwachter en Nar! Ook een nieuwe! En met zijn groot gevolg…en kindergevolg en alle anderen die alles afweten van het ‘Protocolder’! Ze houden de gang er goed in en met veel plezier! Wil je meer weten? Kijk op www.smulnarren.nl.

3. Hatsjekidee

Dat is wat je natuurlijk roept als je iemand tegenkomt die ook carnaval in Kaaiendonk viert. Nee, geen “Alaaf”… dat zeggen we hier niet! Dat doen ze ergens anders …

4. Klapperen

Nog steeds ben ik zelf te laat met de kaartjes…. Een week voor carnaval is dit de Kaaiendonkse variant van het bekende ‘tonproaten’ of ‘sauwelen’ (zo heette het vroeger). Hier worden de laatste ontwikkelingen in Oosterhout kritisch en met een lach onder de loep genomen! In Café De Stapmolen!

5. Volledigen…

Van heel echte senioren tot piepjonge koters… en er zijn er best veel, mensen die de insignes van Kaaiendonk sparen. De allereerste is uit 1956 met een prachtige nar. Wil je ze allemaal eens bekijken, dan kan dit op de website van de Volledigen www.volledigen.nl. Daar vind je ze allemaal bij elkaar (ook leuk als je niet-volledig bent!).

6. De Kiekerekie

Dit is vast de gezelligste krant van het jaar, de enige echt Kaaiendonkse carnavalskrant. Hij valt ongeveer anderhalve week voor carnaval in je brievenbus (meestal dan, soms gaat het mis). Je kunt erin terugvinden wat er tijdens carnaval in het mooie Kaaiendonk allemaal te beleven is. Maar neem zeker ook een kijkje op de site van de Smulnarren, daar zie je de Kaailender waar je zelf ook nog activiteiten voor kunt aandragen!

Nero, onze Manager Document Shredding, heeft meer interesse in snoepjes boven zijn hoofd dan in Kaaiendonk!

7. Bombast en de Bast

De Bombast, dat is een hele mooie! Deze oernar ligt al jaren te slapen onder de Oosterhoutse markt en als iedereen chagrijnig wordt, dan komt hij naar boven om plezier en leven in de brouwerij te brengen. Met een heuse Bastenavond op vrijdag de 17e februari! Met je ‘Bast’ op je carnavalspak laat je zien dat ook jij houdt van plezier en niet van zuurpruimerij! Mooi in het groen en in het rood, met een belletje, schouder aan schouder een feestje vieren. Natuurlijk doet Bombast heel goed met de tijd mee en heeft zijn eigen site: www.bombastherrijst.nl.

8. Dweilen

Nee, dat is niet wat je moeder of vader doet wanneer je weer eens met vuile schoenen binnenkomt, maar heerlijk van cafeetje naar cafeetje gaan en overal wat lekkers drinken, bijkletsen met mensen die je veel te lang niet hebt gezien (of juist wel) en een feestje vieren… dat begint altijd al vroeg, zelfs al ruim voordat de eigenlijke carnavalsdagen van start gaan. De Kaaise Dweildag is zo’n 3 weken voor carnaval, met blaaskapellen van overal vandaan!

9. De Grote Optocht, de Ronde van het Rutselbos én de Kinderkopkesoptocht!

De Grote Optocht is op carnavalszondag, wij hopen altijd op zonnig weer, want dan is het extra leuk om naar al die prachtige wagens, bouwwerken, danspassen en praal te kijken.

Op carnavalsdinsdag is het altijd heel druk, want dan is er eerst altijd de succesvolle, niet te overtreffen, spectaculaire Ronde van het Rutselbos. Met hometrainers, skelters, scootmobielen en andere gekke fietsen doet iedereen zijn best om te winnen in de race. En daarna moet je heel snel door om te gaan kijken naar de Kinderkopkesoptocht, waar alle Snotnarren en Snotnarinnekes laten zien hoe goed zij hebben opgelet bij de Grote Optocht en hun eigen knutselwerk showen.

10. De Boerenbruiloft!

De Boerenbruiloft is op maandag! In de middag stappen Jaonus en Hendrien, of Jaonus en Hendrik of Joana en Hendrien – mij om het even, als je maar van elkaar houdt – samen in het huwelijksbootje… met een feestje erna en wat moet je eten op deze dag…. natuurlijk: Stamp met worst!

11. Schrobbelèr, een pilske en een waterzak

Schrobbelèr is een gewaardeerde sfeerverhoger en met carnaval vliegen de glaasjes Schrobbelèr om je oren, maar altijd met je vrienden. Een pilske deel je met al je vrienden en ook wel eens met onbekenden. Doe dat altijd wel slim, want dan duurt het feestje wat langer. En als het toch iets te snel voor je gaat, neem dan een lekkere cola of iets anders tussendoor. Wil je mee blijven doen, neem dan een waterzak… dat is bier met bruiswater en dat proef je na een tijdje echt niet meer. En je wordt er iets minder snel dronken van! 🙂

Hoe dan ook, voor iedereen: veel plezier, doe voorzichtig en maak er weer een mooi feestje van dit jaar… en geniet van carnaval in Kaaiendonk: “We hebbe ut wir te pakke!” ❤️💚

Meer blogs

MEER VAN EXITO

Alle blogs

Lorem ipsum dolor sit amet conse ctetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore.

Bekijk blogs

Over ons

Lorem ipsum dolor sit amet conse ctetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore.

Het team

Duurzaamheid

Lorem ipsum dolor sit amet conse ctetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore.

Bekijk pagina