De maakbaarheid van succes!

Home / ExitoNieuws / De maakbaarheid van succes!

De maakbaarheid van succes!

Als kersvers lid van de MHC Business Club werd ik meteen gefêteerd op een interessante avond. Locatie? Landgoed Bergvliet. Aanwezigen? De leden van de business club van de Mixed Hockey Club de Warande en die van Landgoed Bergvliet. Spreker? Toon Gerbrands! Topcoach, directeur, crisismanager, mens, inspirator over presteren als een manier van denken.

Zeg, kun jij een stukje schrijven over vanavond? Daar zeg ik geen nee tegen!

Na een ontspannen inloop met koffie, een handen schudden hier en daar, stak Toon Gerbrands om halfnegen van wal. De oud-volleybalbondscoach, zette in 2002 zijn eerste schreden in het betaald voetbal en deed dat behoedzaam. Hij gaf de eerste vier jaar bij AZ geen interviews (tip van een bekende voetbal-opinieleider, lees: man met warrig haar en aanwezige snor plus sigaar) die hij consulteerde voor zijn overstap naar de voetbalwereld.

Excuses zijn zinloos en vertragend

Gerbrands’ motto? Het benoemen van voorbereiding en verantwoordelijkheid. Excuses zijn zinloos en kosten alleen maar tijd. Geef ook altijd zelf het goede voorbeeld!

Een uur lang nam Gerbrands de zaal mee in een boeiend verhaal over de maakbaarheid van succes. Hij ondersteunde zijn verhaal met levendige voorbeelden uit zijn verleden als volleybalcoach van het Nederlands team, zijn functie bij AZ en zijn huidige rol bij PSV. Met topsportmantra’s en waardevolle kernen uit managementleer.

Succes wordt vaak achteraf verklaard. Maar het wordt zelden vóóraf benoemd.

Aan de hand van de Gauss-kromme, een normaalverdeling, toont Gerbrands dat om succesvol te zijn je de mensen moet opzoeken die helemaal rechts in de grafiek staan. “Daar zitten de uitblinkers, de talenten, de goede voetballers en de goede managers. Daarmee kun je als ondernemer het fundament voor succes leggen.”

Als je als organisatie dus succesvol wil zijn, zul je naar rechts moeten opschuiven in de grafiek. Van “gemiddeld” naar 80 of 90 procent. Want daar, bij die 90 procent, daar wordt het spannend. Dat is het gebied van de topsport, van de topprestaties.

Topprestaties vragen om een top-inzet, stelt Gerbrands. “Dat is de wereld van begrippen als passie, resultaat, leren, de grens opzoeken.” Zijn kernwoorden zijn visie, actie en passie. Want zonder visie kun je je doel niet halen. Zonder actie kun je geen topprestatie leveren. Zonder passie krijg je geen mensen mee om je te helpen.

Visie kwijt? Ga even zitten…

Ikzelf schaar me onder de groep vol passie en actie. Aan visie ontbreekt het me niet, maar de tijd nemen om die visie eens goed in kaart te brengen, die sla ik weleens over. Dus ik neem de tip van Toon Gerbrands ter harte. “Ga gewoon eens op een bankje in het park zitten en laat je gedachten gaan, neem een schrijfblok mee en stippel je route uit. Want succes gaat over de doelen die je stelt. “Wat wil je? Wil je meedoen voor de prijzen? Wil je eerste worden? Dat moet je voor je aan de slag gaat benoemen.” Deze gedachte vormt de leidraad van Gerbrands’ professionele leven.

Deze inspirerende spreker geeft ons nog een begrip mee: samenwerken. Dit vormt de basis voor de belangrijke drie-eenheid: visie-actie-passie. “Je kunt het niet alleen. Goed samenwerken kan alleen op basis van vertrouwen. Het vertrouwen dat iedereen uitgaat van een positieve intentie, dat iedereen meewerkt aan het succes.” Positieve intentie, geen achterdeurtjes, openheid. Een duidelijk en krachtig verhaal, zonder er doekjes om te winden.

Typisch Nederlands …

Gerbrands sloot af met de vraag “Steken jullie allemaal je rechterhand eens zo hoog mogelijk op! Wees niet bang, ik ga niks engs met u doen”. Braaf volgde de zaal zijn aanwijzing en stak collectief de hand op. “En nu nog twee centimeter hoger!” overal zag je armen zich nog verder uitstrekken. “Typisch Nederlands, we houden altijd een reserve over, ook al vraag je om maximale inzet”.

Napraten met enkele van de businessclubleden doet me realiseren dat de woorden van Toon Gerbrands zijn aangekomen. Hier en daar vielen woorden van visie, actie en passie.

Dank aan Toon Gerbrands. Zeker een veelzijdig man. Zijn passie, zijn aanpak en zijn visie staan borg voor een inspirerende lezing met sport en management als metaforen.

Dank aan de organisatie! Met “succes” in je eigen naam ben ik bijzonder geïnspireerd om dit idee verder uit te dragen. Ik ga binnenkort eens lekker op een bankje zitten!

Hilde Mol-Lukkezen namens de MHC Business Club

Recent Posts
Contact opnemen

Kan ik iets voor uw teksten betekenen? Neem direct contact op!

Klik hier als dit niet leesbaar is. captcha txt

Voer uw zoekopdracht en druk op Enter

We have succeeded!pittig