10e Themadag Taalkring Portugees

Home / ExitoNieuws / 10e Themadag Taalkring Portugees

10e Themadag Taalkring Portugees

Kennis bijspijkeren: van modo subjuntivo tot acquisitie, van wolvee tot olijfolie

De 10e themadag van de Taalkring Portugees vond plaats op 5 juni 2015 in De Schakel in Nijkerk. De dag werd georganiseerd door Jeanine Bierhoff, Helma van der Boom en Karolien de Graaf.

Na wat kennismakingen, hernieuwde kennismakingen en uitwisseling van “tudo boms” beet Hans van der Veen het spits af met een overzicht van de laatste gebeurtenissen in tolk- en vertaalland en de actieve plaats die de Taalkring Portugees daarbij inneemt. Ook de landelijke vakbijeenkomst van 10 juni werd nog eens onder de aandacht gebracht.

De rest van de ochtend werd onze grammaticale kennis fiks bijgespijkerd. Een grote groep vertalers van Nederlandse origine mocht genieten van een workshop die gegeven werd door vertaler en docent António Luis Martins Pêgas. We beten ons stuk op het gebruik van subjuntivo en de grotere en kleinere nuances in betekenissen. Het Portugees van Brazilië van J.J. van den Besselaar bleek nog immer bron van kennis en kunde. Zelfs de Portugese politiek werd nog even aangestipt!

Não lamentamos nada, só que não houvesse mais tempo!

Een kleinere groep Portugese vertaalsters vertrok naar een andere zaal waar taaltrainer Vicky Willemse enkele grammaticale kwesties uit de doeken deed zoals kies je voor ‘hun’ of ‘hen’, ‘die’ of ‘dat’ en ‘als’ of ‘dan’.

Na een voortreffelijke lunch keerden we terug naar de toch wel steeds warmer wordende zaal – het was per slot van rekening de eerste tropische dag van het jaar – om te luisteren naar Arjaen Smits. Arjaen verzorgt vanuit zijn bedrijf Ruilmeesters trainingen op het gebied van acquisitie en onderhandelingsvaardigheden. Met wat hands-on tips en aanwijzingen, mochten we aan de hand van casussen paarsgewijs oefenen in het verhogen van de waarde van onze diensten. Waarom, hoe en wat stonden centraal. Niet alleen een handjeklap wat betreft prijs, maar alle zaken ‘achter de prijs’ zoals extra services kunnen de doorslag geven. Een voorbeeld van extra services is het verzorgen van apostilles en legalisaties, iets wat Exito ook zeker biedt.

Rob Barnhoorn, vertaler en landbouwkundige, was de hekkensluiter van deze dag en deed dat voortreffelijk aan de hand van mooie en hilarische voorbeelden in de vakterminologie op het gebied van landbouw en veeteelt. Van wolvee tot horticultura, escoamento en leguminosas.
Een smakelijke proeverij van olijfolie en tips over waar je die in Nederland het best kunt halen, zorgde voor een perfecte finale van deze afwisselende themadag.

Dank aan alle organisatoren en sprekers voor hun inzet en bijdrage!

De Taalkring Portugees is een samenwerkingsverband van vertalen en tolken Portugees in Nederland. Meer informatie? Ga daarvoor naar Taalkring Portugees.

Recent Posts
Contact opnemen

Kan ik iets voor uw teksten betekenen? Neem direct contact op!

Klik hier als dit niet leesbaar is. captcha txt

Voer uw zoekopdracht en druk op Enter

EV-Werkwijze_Hands_on_globe